Afschaffing hondenbelasting een feit!

Afschaffing hondenbelasting een feit!

Honden maken net als alle andere huisdieren onderdeel uit van het sociale leven van veel mensen en gezinnen. Ze zorgen voor een gezellig onthaal als je thuis komt, ze zijn trouw en natuurlijk het allerbeste vriendje van hun baasje. Voor mensen die eenzaam zijn, bieden zij warm gezelschap en de dagelijkse wandelingen zorgen ervoor dat inwoners vitaal blijven. En dan zeker niet te vergeten onze hulphonden, die voor minder valide inwoners van zeer grote betekenis zijn.

Vreemd genoeg moeten alleen eigenaren die een hond als huisdier hebben extra belasting betalen. De Inwonerspartij heeft zich hier altijd tegen verzet. Uit onderzoek blijkt dat afschaffing van deze belasting bovendien leidt tot meer gelijkheid en evenredigheid in de lokale lasten. We moeten immers niet vergeten dat ook inwoners met een laag inkomen een hond hebben en ook zij verdienen een steuntje in de rug in tijden waarin alles duurder is geworden.

Al in 2008 heeft onze toenmalige fractievoorzitter Gerard Zandbergen een voorstel ingediend voor afschaffing van de hondenbelasting. De afgelopen vijftien jaar was er echter nooit een meerderheid in de gemeenteraad bereid om daarmee in te stemmen. Maar de aanhouder wint! Bij de laatste verkiezingen werd de Inwonerspartij met 8 zetels de grootste partij in Houten. Daarin hebben wij kans gezien om tijdens de formatie de afschaffing van de hondenbelasting op te nemen in het coalitieakkoord. En nu is de afschaffing een feit. Helaas zonder steun van GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

 

Willem Zandbergen, fractievoorzitter Inwonerspartij Toekomst Houten