Cultuur in Houten: verbindend en verbluffend!

Cultuur in Houten: verbindend en verbluffend!

 

Soms zijn er momenten dat je geraakt wordt door de veerkracht van onze eigen inwoners. Afgelopen week had ik weer zo’n moment. Er was een inzamelingsactie gestart voor Maarten Zijdel, zodat hij met een innovatieve oplossing meer mobiel kan worden. Ik werd er stil van dat er al binnen vier dagen voldoende geld was ingezameld. Dat kan mij ontroeren. Want daarmee maken Houtense inwoners het verschil voor elkaar.

Ook het Cultuurfeest wist mij deze week te raken. Weliswaar op een hele andere manier, maar in de basis komt het toch op hetzelfde neer. Veel betrokken inwoners die zich inzetten voor Houten en daarmee ook voor elkaar. Cultuur raakt. Soms in de persoonlijk ontroering door bijvoorbeeld muziek van KNA tijdens de 4-mei herdenking en soms omdat het nieuwe kansen geeft aan jongeren, zoals Stichting Leergeld en de Techniekfabriek. Het Cultuurfeest heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd om cultuur stevig te blijven verankeren in Houten met overigens een sublieme afsluiting door dorpsdichter Danny Keff.

Als Inwonerspartij zien wij cultuur als een belangrijke drager voor onze Houtense samenleving. Of het nu gaat om muziekeducatie, Historische kring tussen Rijn en Lek, carnavalsvereniging De Platneuzen, het sociaal cultureel centrum de Ploeg, Theater Aan de Slinger of de Bibliotheek. Het zijn plaatsen van ontmoeting, inspiratie, traditie, ontspanning en gezelligheid. Houten wordt niet alleen gebouwd met stenen. De kracht van een lokale samenleving wordt gevormd door deze plaatselijke initiatieven, waarin iedereen het gevoel krijgt erbij te horen.

De afgelopen jaren is er in Houten echter veel bezuinigd op cultuur. Als Inwonerspartij hebben wij met deze trend willen breken onder andere door een impuls te geven aan cultuurevenementen van structureel 50.000 euro, maar ook voor het evenementenfonds. En natuurlijk niet te vergeten de extra investering in de Bibliotheek en het Houtens Muziek Collectief. Ook met de keuze van een wethouder Cultuur van ITH die zelf uit het cultuurveld komt, hopen we cultuur in Houten weer een impuls te geven. Niet alleen, maar samen met alle organisaties, de vele vrijwilligers en inwonersinitiatieven. Want die maken Houten!

 

Willem Zandbergen

Fractievoorzitter Inwonerspartij Toekomst Houten