ITH maakt zich hard voor startersleningen voor Houtense jongeren

ITH maakt zich hard voor startersleningen voor Houtense jongeren

Steuntje in de rug voor Houtense jongeren in deze oververhitte woningmarkt

De inwonerspartij wil maximaal inzetten op betaalbaar wonen. Daarom diende de inwonerspartij  dinsdagavond een motie vreemd in, waarin zij het college verzocht om op korte termijn te kijken op welke manier startersleningen ingezet kunnen worden voor de Houtense jongeren. Op die manier kan de gemeente Houten hun jongeren ondersteunen bij het verkrijgen van een koopwoning.

Er is geen balans op de Houtense woningmarkt. ITH vindt dit enorm onwenselijk omdat onze jonge inwoners het verdienen om een huis in Houten te kunnen aanschaffen. Raadslid Sharon Zwijsen: “De prijzen van koopwoningen zijn hoog. Starters kunnen geen eerste woning krijgen, waardoor zij te lang op kamers of bij hun ouders wonen. We hebben de plicht naar de Houtense inwoners om ‘out of the box’ te denken!”

Er zijn verschillende regelingen te bedenken die woningen voor starters betaalbaarder maakt. Het college is de afgelopen maanden al hard aan de slag met het op een rijtje zetten van allerlei mogelijke instrumenten die voor betaalbare nieuwbouwwoningen kunnen zorgen. Maar nieuwbouw is niet het enige instrument en de inwonerspartij wil met startersleningen ook de markt met bestaande woningbouw aantrekkelijker maken.


Een startersleningen is een lening bovenop de eerste hypotheek, die gebruikt kan worden voor de aanschaf van een eerste koopwoning. De starterslening vult het gat tussen de maximale hypotheek en de koopprijs van een woning. In 2012 is de ’Verordening VROM Startersleningen Gemeente Houten’ aangenomen. Door vorige colleges is dit instrument vervolgens amper ingezet. Bij veel van onze buurgemeentes kun je dit instrument al aanvragen.

Raadslid Sharon Zwijsen: “Starters krijgen met een starterslening meer kansen op de woningmarkt. Dit draagt bij aan de doorstroming in Houten. De starterslening is een goed voorbeeld om op een creatieve manier onze jongeren te helpen met de aanschaf van een koopwoning. Des te mooier dat deze motie is aangenomen!”