Inwonerspartij wil snel extra woningen in lijn met de uitkomst van het referendum

Ruimtelijke Koers 2.0  moet worden voorkomen

Tijdens de raadsvergadering van 15 juni 2021 hebben PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Houten Anders! een voorstel ingediend om snel weer te starten met bouwen. Een goede intentie, omdat de wachtlijsten voor betaalbare woningen al jaren veel te hoog zijn.

Opvallend is dat juist deze partijen sterk voorstander waren van de Ruimtelijke Koers. Een koers met enorme hoogbouw in Houten, minder groen, stedelijke verdichting en geen aansluiting bij de woningwensen van de Houtenaren. Het is uitgerekend deze koers die door de inwoners van Houten met het referendum enorm is afgestraft. Echter in het voorstel van deze partijen is de uitkomst van het referendum niet terug te lezen. Sterker nog: door GroenLinks werd expliciet aangegeven dat er bewust voor is gekozen om hoogbouw niet uit te sluiten. Niet raar nu een deel van de partijen sterk voorstander van hoogbouw is en dit ook in hun verkiezingsprogramma hebben staan.

De partijen stellen dat zij dit in overleg met inwoners willen doen. Dat spreekt de Inwonerspartij enorm aan, maar het afgelopen jaar hebben zoveel inwoners aangegeven de plannen van de Ruimtelijke Koers niet te willen, maar desondanks gingen deze partijen gewoon door. Hoe geloofwaardig is het dat zij dat nu wel zouden doen.

De Inwonerspartij vroeg of het mogelijk was om in het voorstel op te nemen dat nadrukkelijk afstand wordt genomen van de principes van de Ruimtelijke Koers. Dat is immers in lijn met de democratische uitkomst van het referendum. Dit wilden de genoemde partijen echter niet en dat doet menig wenkbrauw fronzen.

Nu de Inwonerspartij de uitslag van het referendum niet herkend in dit voorstel wordt geen recht gedaan aan de mening van de inwoners en juist dat moet randvoorwaardelijk zijn. Wil je sneller bouwen, dan moet je niet in dezelfde valkuil stappen.

Nu dit ontbreekt, dreigt een Ruimtelijke Koers 2.0 en daar kunnen wij niet mee instemmen. Eerder diende ITH op 30 maart 2021 al samen met de SGP een ander voorstel in om te werken aan een beter plan dat wel bij Houten past en waarbij de inwoners ook aan de tekentafel zitten. U raadt het al: dat wilde de genoemde partijen niet met uitzondering van de Groep Aanen.

Geef een reactie