Lijsttrekker D66 stapt over naar Inwonerspartij Toekomst Houten

Lijsttrekker en raadslid Paul Steehouwer verlaat de D66-fractie.

Aanleiding voor zijn vertrek is dat Steehouwer onvoldoende vertrouwen heeft in het bestuur van D66, die de uitkomsten van de democratische verkiezing van Steehouwer als lijsttrekker van D66 voor de komende verkiezingen niet respecteert.

Bovendien staat hij een andere inhoudelijke koers voor dan D66.

ITH van 4 naar 5 zetels

Paul Steehouwer: “Het gaat me aan het hart om afscheid te nemen van een partij waar ik me jarenlang intensief voor heb ingezet, maar als je idealen hebt, dan wil je die ook ten uitvoer brengen. In dat opzicht voel ik mij meer verwant met Inwonerspartij Toekomst Houten. Op cruciale onderwerpen zitten we op dezelfde koers. Ik zal me dan ook bij ITH aansluiten om mijn democratische idealen te kunnen verwezenlijken”.

Fractievoorzitter Gerard Zandbergen van ITH herkent het beeld. “In de praktijk zie je weinig terug van het gedachtengoed van D66. Zo stemde D66 tegen ieders verbazing in tegen een referendum, tegen het burgerinitiatief rondom het experiment Basisinkomen, voor de jacht en waren zij voor megastallen. Eerder stemde Steehouwer als fractielid ook al voor het experiment Basisinkomen tegen de zin in van zijn eigen D66-fractie. Het lijkt wel of D66 gegijzeld wordt door de huidige coalitie”.

Na zorgvuldig overleg is besloten dat Steehouwer zich aansluit bij ITH. Gerard Zandbergen: “Een breuk in een partij is nooit leuk, maar ik heb altijd gezegd dat ten aanzien van burgerparticipatie ITH en D66 qua ideeën dicht bij elkaar staan. Nu Steehouwer deze ideeën ook in praktijk wil toepassen, ligt aansluiting bij ITH voor de hand, want dat is waar wij voor staan. Met een zetel erbij kan ITH op deze manier nog meer voor onze inwoners betekenen”.

Geef een reactie