Raad wordt onjuist geïnformeerd; ITH ontgoocheld

Gisteravond vond in de gemeenteraad het debat plaats over het nieuwe coalitieakkoord van CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie. Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) was volkomen verbaasd over de passage in het coalitieakkoord over duurzaamheid, waarin staat dat er gekozen wordt voor een tweede windmolenpark, waarbij aantoonbaar draagvlak onder direct omwonenden erg belangrijk is.

ITH gaf aan dat een dergelijke passage tijdens de formatieonderhandelingen voor ITH aanvaardbaar was, maar dat dit voor GroenLinks niet ver genoeg ging en dat verdere samenwerking daarom met ITH niet meer in de rede lag. GroenLinks gaf in een reactie aan dat ITH ook in het huidige windmolenpark aanpassingen wilde en dat dat voor GroenLinks te ver ging.

ITH wilde inderdaad aanpassingen, maar vooral omdat GroenLinks tijdens de onderhandelingen ook de maatwerkvoorschriften van het huidige windmolenpark van tafel wilde hebben en dat staat nu ineens niet meer in het coalitieakkoord. Dit laatste werd stellig ontkend door GroenLinks.

Zelfs toen raadslid Willem Zandbergen GroenLinks opriep voorzichtig te zijn met deze stelling, omdat van de onderhandelingen schriftelijke verslaglegging is, volharde raadslid Hilde de Groot met grote stelligheid dat GroenLinks nooit heeft aangegeven dat de maatwerkvoorschriften van tafel moesten.

Raad onjuist geïnformeerd

Zandbergen verklaart in een reactie: “Ik ben werkelijk ontgoocheld. De raad is onjuist geïnformeerd. Ik beschik over deze schriftelijke verslaglegging, ik heb dit letterlijk zwart op wit, maar deze is vertrouwelijk en GroenLinks verschuilt zich nu achter deze vertrouwelijkheid.

Mijn hoop is gevestigd op de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, Tijm Corporaal, die gisteren opriep tot openbaarheid van deze stukken, omdat hij deze zelf ook niet kent. Als hij oproept tot openbaarheid, laat hij zijn eigen GroenLinks, die zelf ook over de stukken beschikt, deze stukken maar openbaar maken dan.

Maar ik verwacht dat hij dat niet zal doen en dat het dus grootspraak is, want als deze stukken openbaar worden dan wordt zichtbaar dat gisteravond de raad nadrukkelijk en bij herhaling onjuist is geïnformeerd en dat de inwoners van Houten een verkeerd beeld voor ogen is gehouden. En dat zou betekenen dat de kersverse wethouder van GroenLinks daags na haar installatie direct in de gevarenzone komt”.

Willem Zandbergen
Raadslid ITH

1 reactie op “Raad wordt onjuist geïnformeerd; ITH ontgoocheld

Geef een reactie