Wie ben jij en hoe kom je in de lokale politiek?
Mijn naam is Ria Frowijn-Bode, ik ben 67 jaar en ik woon al 41 jaar in Houten. Tot ongeveer 7 jaar geleden heb ik altijd in buiten Houten gewerkt. Ook mijn vrije tijd besteedde ik elders. Toen ik dit veranderde begon ik meer van Houten te snappen en houden.
Door de coronapandemie, mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Leergeld Houten en de Houtense Cultuurtafel ben ik de cursus Politiek Actief gaan volgen. Deze wordt aangeboden door de gemeente. De analyse van het mislukte participatieproces bij de Wegwijzer/Den Oord overtuigde mij dat het anders kon. ITH heeft zich altijd overtuigend ingezet voor een participatieproces waarbij er écht naar inwoners geluisterd wordt.
Waarom kies jij voor ITH?
ITH heeft het lef om hard te werken aan een meer open en transparante bestuurscultuur. Ze ambiëren een manier van besturen waarin er een evenwaardig en interactief met de inwoners van Houten wordt omgegaan. ITH heeft het luisteren naar mensen in het bloed. Tevens zijn ze sterk in het realistisch weergeven in welke fase processen zich bevinden en waar de inwonersparticipatie fout gegaan is. Wil je samen iets bereiken dan moet je willen leren en je veilig voelen om oprecht te kunnen reflecteren op je eigen gedrag en dat van anderen.
Op welk resultaat van ITH in de afgelopen raadsperiode ben jij het meest trots?
Het overhaast herinrichten van Houten met de Ruimtelijke Koers heeft het vertrouwen van de inwoners in raad en gemeentebestuur erg geschaad. ITH heeft samenwerking gezocht met inwoners en daarmee hebben ze dit lopende proces halt toegeroepen. Het is belangrijk om altijd de dialoog te voeren met de inwoners en ook daadwerkelijk naar hen te luisteren.
Als je merkt dat je te ver voor de troepen uitloopt dan moet je overstappen naar de ‘Echternach processie’: drie stappen vooruit en twee achteruit. En de dialoog met je burgers altijd blijven voeren. Daar is lef voor nodig en dat lef heeft ITH.
Wat zou je de komende jaren in Houten met ITH willen bereiken?
- Het realiseren van hernieuwde basisscholen in Houten: de Montessorischool (Wetering), de verbouwing van de Van Harteschool (oude dorp) en de Velduil (Eggeveld). Iedere samenleving, of het een dorp of een stad is, heeft goed opgeleide jonge mensen nodig. Op de basisschool begint het leren en vormen. Daar is een goede leeromgeving voor nodig.
- Vasthouden van het niveau van voorzieningen in sport, kunst en cultuur. En dit verder laten bloeien en zich ondernemend laten ontwikkelen. Kortom: entrepeneurschap stimuleren en evalueren. Zoals bijvoorbeeld de locatie die we vanaf 2004 het Cultuurplein noemen, achter de bibliotheek en het Huis van Houten. Daar de kracht benutten van wonen en ontmoeten, van zorg en creativiteit.
- En de bouw moet natuurlijk als urgentie genoemd worden. Maar dan passende bouw realiseren, met varianten van kangoeroewoningen, splitsen van huizen en integratie van sociale woningbouw en vrije sector waar Houten vanaf het begin vertrouwd mee is.
- En tot slot: plezierig besturen in de rollen die de raad en het college hebben. Het is mijn stelligste overtuiging dat je dan het meest bereikt en zo weinig mogelijk tijd verliest. De contexten zijn al complex genoeg en er is heel veel te doen.