Voorman ITH, Gerard Zandbergen, in harnas gestorven

ITH-fractie treurt om verlies van bevlogen en betrokken leider

Gerard Zandbergen, fractievoorzitter en politiek leider van Inwonerspartij Toekomst Houten, is onverwacht in de ochtend van 4 mei 2019 overleden. Met grote verslagenheid hebben de fractie en het bestuur van ITH kennisgenomen van dit bericht.

“We verliezen in hem een bevlogen en betrokken leider, die altijd voor de inwoners van Houten klaarstond”, aldus vice-fractievoorzitter Hanny Van Doorn-van Bijlevelt. Ook zijn zoon en collega-raadslid, Willem Zandbergen, spreekt van een groot verlies. “Het was zo bijzonder om als vader en zoon in de Houtense politiek samen te mogen optrekken. Aan één oog hadden wij genoeg om elkaar te begrijpen. Ik zag van dichtbij hoe hij zich het lot van inwoners aantrok: oprecht, eerlijk en strijdbaar. We gaan onze kleurrijke leider missen, maar bovenal ga ik een lieve en zorgzame vader missen, die baken in mijn leven was”.

Gerard Zandbergen heeft zich altijd beijverd voor de positie van inwoners van de gemeente Houten. In 2005 richtte hij Inwonerspartij Toekomst Houten op. Hij heeft de partij gebracht tot een factor van betekenis in de Houtens politiek.

De afgelopen jaren behoorde de partij steevast tot één van de drie grootste partijen in Houten. Het daadwerkelijk betrekken van inwoners bij besluitvorming was zijn rode draad. Daar waar inwoners niet serieus werden genomen, voerde hij regelmatig stevig oppositie.

Hij heeft altijd aangegeven dat dit niet persoonlijk bedoeld was, maar dat hij het zag als zijn democratische opdracht om de belangen en de positie van inwoners goed te behartigen. Dat is waarom de mensen voor mij altijd hebben gekozen.

Tot het laatst was Gerard Zandbergen actief. Onlangs nog stelde hij vragen aan het college van B&W over het sluiten van de huisartsenpost, omdat hij wil dat de medische zorg voor de inwoners geborgd blijft. Hij is feitelijk in zijn harnas, gestorven.

Met het verlies van Gerard Zandbergen is ITH een boegbeeld en voorbeeld verloren voor ITH en van de Houtens politiek, aldus Hanny Van Doorn-van Bijlevelt.

5 reacties op “Voorman ITH, Gerard Zandbergen, in harnas gestorven

 1. Gecondoleerd met dit verlies. Heb altijd fijn samengewerkt met Gerard als het over verhalen in Houten gaat. Het was een bijzonder aardige man die van zo veel dingen in Houten alles wist. Een gemis in de raad en in het dorp.

 2. Wat een onvoorstelbaar bericht is dit. Met Gerard verliest heel Houten een uiterst bevlogen, vriendelijk en humaan mens. Het oprichten van de inwonerspartij was vooral zijn werk, en kwam helemaal voort uit de zorg dat de belangen van de burger in de politieke (wind)molens vermalen dreigden te worden.
  Door hem ben ik nog eens drie jaar algemeen bestuurslid geweest voor ik verhuisde naar Gieten in Drenthe. Die tijd met Gerard heeft mij enorm veel voldoening gegeven.
  Ik wens zijn vrouw Berti, dochter en twee zonen, alle sterkte toe om dit verlies te dragen. Ook het bestuur van de ITH wens ik veel sterkte toe na het verlies van zijn voorzitter.

 3. Beste Gerard, bedankt wat je voor Houten gedaan hebt. Altijd betrokken en tomeloze inzet waarbij je de menselijke kant nooit vergat. Gedachte gaan naar de nabestaanden. R.I.P

 4. Ik ben heel erg geschrokken van dit bericht en heb Gerard mogen meemaken als collega toen Gerard bij de gemeente Houten werkzaam was en de laatste jaren heb ik veel contact met hem gehad door mijn werk voor het Houtens Nieuws.
  Deze contacten waren altijd heel fijn met veel humor.

  Houten verliest een fantastische inwoner die klaar stond voor een ieder.

  Johan en ik wensen zijn vrouw Berti en zijn kinderen veel sterkte in de komende tijd.

Geef een reactie